Asger Schnack Prisen

Prisen gives til en dansk aktør, som på en generøs, begejstret og talentfuld måde arbejder for litteraturen og de små, uafhængige danske forlag.

Prisen uddeles til Lille Bogdag 2020 d. 29. november på Johan Borups Højskole. Juryen består af litteraturanmelder Kamilla Löfström, forfatter og forlægger Lars-Emil Woetmann Nielsen forfatter og billedkunstner Morten Søndergaard, bibliotekar og litteraturformidler Thomas Vang Glud og udstillingsleder Karen Elsebeth Jensen, der repræsenterer Lille Bogdag.

Vinderen modtager 5.000 kr. samt et originalt kunstværk skabt af billedkunstner Anders Bonnesen efter devisen ”et unikum til et unikum”.

Juryens motivationer

Forlaget Korridor

Man kender forlaget Korridor på dets elegante boghåndværk, litterære kvalitet og internationale udsyn. Forlaget står selv for en stor del af det grafiske arbejde og de håndlavede bøger, men de samarbejder også med kunstnere og værksteder. Et af forlagets seneste tiltag er novellaserien, som præsenterer japansk og kinesisk samtidslitteratur af høj kvalitet til danske læsere i et lettilgængeligt format. Her har forlaget involveret de bedste oversættere i serien, der også fungerer som kuratorer for seriens titler. I det hele taget er forlaget forbilledligt i forhold til at samarbejde på kryds og tværs af kunstformer og fag. Derudover er forlaget altid klar på at opsøge nye arbejdsfællesskaber inden for mikroforlagsmiljøet, der kan udvide og udbrede oplevelsen med litteratur fra små forlag i en større offentlighed.

Møllegades Boghandel

Som frivilligt drevet boghandel med fokus på udgivelser fra uafhængige forlag viser Møllegades boghandel, at der netop ikke er en modsætning mellem uafhængighed og litterær kvalitet, og den har fra begyndelsen dannet vigtig infrastruktur for de små forlag. Den skiftende gruppe af frivillige er altid medlæsende på de nye uafhængige udgivelser og er en absolut vigtig pille – ikke mindst med sommerfestivalen ’Lyse nætter’ – for det levende litteraturliv i Møllegade, hvor de små, smalle, uafhængige forlag holdes højt.

Åse Eg

Åse Eg er en talentfuld billedkunstner, grafisk designer og bogtilrettelægger. Derudover er hun medstifter og redaktør af kunsttidsskriftet Pist Protta, der har eksisteret siden 1981. Egs nysgerrighed, materialeforståelse og blik for bogen som objekt kommer tydeligt til udtryk i hendes arbejde med bogtilrettelæggelse. At stå med en bog tilrettelagt af Åse Eg er en oplevelse i sig selv, hvor alt fra typografi, papir, indbinding og selve måden at bladre i bogen på går op i en højere enhed. Eg har i snart 40 år leveret stilsikkert og delikat bogdesign, der flere gange er blevet udvalgt af Forening for Boghåndværk til Årets Bedste Bogarbejde. Senest med Tractatus Philosophico-Poeticus af Signe Gjessing udgivet af Forlaget Vandkunsten.