2019
Lille Bogdag 2019 var vores 5 års jubilæum, og vi er så glade for alle jer, der var med til at fejre de mange vigtige, smukke bøger, forlag og forfattere. Af særlige højdepunkter var Asger Schnack Prisen, de mange, mange glade gæster, de over 100 forlag og forfattere, Broens Gadekøkken, Ristet Rug, Kalles Kaffe og ikke mindst Johan Borups Højskole.
Asger Schnack Prisen
I år indstiftede vi Asger Schnack Prisen, som vil blive uddelt første gang til Lille Bogdag 2020. Prisen vil gå til en forlægger-forfatter-kunstner-formidler-etc., som arbejder i de små forlags tjeneste, og vil bestå af 5.000 kr. og et kunstværk – et unikum, fordi man er et unikum. Prisen har navn efter Asger Schnack, da han i over 50 år utrætteligt, kompromisløst og med stor begejstring har arbejdet for de små forlag, og han har helt fra Lille Bogdags første år været en slags åndelig maskot for os.
50 forlag & over 50 forfattere/musikere/kunstnere på scenen
Tusind tak til alle de deltagende forlag og forfattere – I var med til at gøre årets Lille Bogdag helt, helt særlig. Fra de mange vilde debutanter over de etablerede forfattere til krydskunstnerne og musikerne. Nederst på siden kan du se en liste over de deltagende forlag og alle de optrædende.
Broens Gadekøkken, Ristet Rug & Kalles kaffe
Tak til samarbejdet med Broens Gadekøkken, hvor vi lavede en popup-scene om lørdagen med 3 forfattere. Også tak til Ristet Rug og Kalles Kaffe, som stod for eminent mad og sorte drikke og ikke mindst god stemning.
Johan Borups Højskole
Vi har været en nomadisk festival og har de sidste fire år holdt Lille Bogdag i smukke Dome of Visions, Den Frie Udstillingsbygning og Kunsthal Charlottenborg. Vi har været meget glade og taknemmelige for alle steder, som hver især har beriget Lille Bogdag på forskellige måder. Johan Borups Højskole er så meget i Lille Bogdags ånd, at vi i fælles begejstring har besluttet at fortsætte med at holde Lille Bogdag der: samarbejdet, fællesskabsånden, de smukke, historiske bygninger (alt!) gik simpelthen op i en højere enhed, bl.a. åbningen med højskolens kor og forfatterlinjens oplæsninger og udgivelse. Vi glæder os til at byde jer alle sammen velkommen på Johan Borups Højskole næste år.
Fotokredit
Hvis intet andet er nævnt, så skal fotokredit angives således: Lørdag: Rakel Thorning-Vater // Søndag: Frej Rosenstjerne/Rosenstjerne Photo
LØRDAG D. 25. MAJ, JOHAN BORUPS HØJSKOLE
SØNDAG D. 26. MAJ, JOHAN BORUPS HØJSKOLE
Program lørdag d. 25. maj kl. 12-19.30
12.00-12.45
Velkommen & højskolens kor
Lars Emil Foder, Ekbátana
Jonas Eika, Basilisk
12.45-14.00 DEBUTANTER
Theresa Salomonsen, Korridor
Jens Kæmpe, Cris & Guldmann
Mette Garfield, Arkiv for Detaljer
Forfatterlinjen, Johan Borups Højskole: Uzma Akbari, Mervan Erdem, Indiana Haraldsdatter Minde, Andrea Rasmussen og Gard Milde
14.00-15.35 MIKROFORLÆGGERI
Samtale om mikroforlæggeri v/ Shëkufe Heiberg (URO), Mads Peder Lau Pedersen (Sidste Århundrede), Asger Schnack (Asger Schnacks Forlag) og Christel Sunesen (Ekbátana). Moderator Thorbjørn Zeuthen Tirsted.
Anne Cathrine Bomann fortøller om sin internationale bestseller Agathe.
Samtale om boghåndværk med Christian Kaaber, formand for Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde og Årets Bedste Bogbind. Interviewer: Mia Dalby Thorup.
Peter Laugesen læser op og efterfølgende samtale mellem Peter Laugesen og forlægger Asger Schnack om Det forsvundne manuskript Tohuvabohu.
15.35-16.20
BMS, Arena
Nicolaj Stochholm, Victor B. Andersens Maskinfabrik
C.Y. Frostholm, Politisk Revy
16.20-17.40 UDLAND
Mei-mei Berssenbrugge (USA) v/ oversætter og forfatter Sofie Isager Ahl, Virkelig
Sonja Åkesson (Sverige) v/ Liv Nimand Duvå, LESEN
Eirìkur Örn Norddahl (Island) v/ Hugin Eide, Torgard
Oversætter og forsker Hans Christian Nørregaard om Bertolt Brechts Svendborgdigte. Interviewer: Rasmus Riiskjær.
17.45-18.15 RADIODRAMA I RADIOBIOGRAFEN
Ida Marie Hedes radiodrama Bonnie møder Kødskam og Hjerteskam, AKT1
18.15-18.45
Eva Botofte, Vild Maskine
Bo Reinholdt, Escho
18.45-19.15 KONCERT
Maja Gry fra VEJRET NU – en fortolkning af Per Højholts digte.
HELE LØRDAG OG SØNDAG
Udstillingen ”Natteliv” af Marie Hjørnet Nielsen, Laboratoriet for Æstetik & Økologi.
ANDET
11.30-12.30 BROENS GADEKØKKEN, Strandgade 95, 1401 Kbh K
Popupscenen ”Lille Bogdag præsenterer” med tekster om mad. Oplæsninger af Anders Haahr Rasmussen, (Ekbátana), Shëkufe Heiberg (URO) og Maria Lundborg (Apuleius’ Æsel). Præsenteret af Mia Dalby Thorup.
Program søndag d. 26. maj kl. 12-18
12.00-12.45
Velkommen
Nanna Storr-Hansen, Virkelig
12.45-14.15 DEBUTANTER
Tine Paludan, Fuglekøjen
Jamal Bendahman, Gladiator
Veronika Katinka Martzen, Gladiator
Jesus Almodovar, Baggaardsbaroner
Marie-Louise Hansen, Vild Maskine
Mads Damsø, Forår
14.15-15.15 GRAPHIC NOVELS
Baggaardsbaroner om genudgivelsen af tegneserien Necropolis. Interviewer: Rikke Oberlin Flarup.
Signe Parkins i samtale med forlægger Shëkufe Heiberg om bogen Grøde (URO).
Line Jensen taler om sin nye bog Det store regnestykke med bogens redaktør Olga Ravn (LESEN).
15.15-16.05 UDLAND
Oplæsning af Julia Werup (Sverige), Det Poetiske Bureau
Tosproget oplæsning af Hoda Hadadi (Iran) v/ Shëkufe Heiberg (URO)
Oplæsning og koncert med Jomi Massage, Asger Schnacks Forlag
16.05-16.55 RADIODRAMA I RADIOBIOGRAFEN
Ursula Andkjær Olsen i samtale med Niels Erling, kunstnerisk leder, AKT1
Hør Ursula Andkjær Olsens radiodrama Consequence City
17.00-18.00
Indstiftelse af Asger Schnack Prisen og fejring af Asger Schnacks 70 års fødselsdag
Koncert med musik- og poesigruppen TS STERN DYBVIK (T.S. Høeg, Sternberg, Victor
Dybbroe og Kristian Tangvik).
Deltagende forlag
Akt1
AKT1 er ny dansk og nordisk radiodramatik med Danmarks bedste instruktører, lydscenografer og skuespillere. Har produceret hørespil med bl.a. Ursula Andkjær Olsen, Ida Marie Hede og Daniel Dencik.
Apuleius’ Æsel
Stiftet 2016. Udgiver primært skønlitteratur, især prosa, både dansk og oversat.
Arena
Stiftet 1953, genopstod 1999. Udgiver danske og udenlandske digtsamlinger, romaner, novellesamlinger, kortprosasamlinger, essaystik og antologier. Arena er forfatternes forlag og er drevet nonprofit af en redaktion af forfattere og litterater.
Arkiv for detaljer
Stiftet 2011. Holder af projekter med plads til at eksperimentere med sprog og format. Udgiver både dansk og nordisk litteratur, visuelle værker og tidsskriftet A Little Less Conversation (ALLC).
Asger Schnacks Forlag
Stiftet 2014. Udgiver primært anerkendte danske forfattere som Pia Juul, Peter Laugesen, Marianne Larsen og Eske K. Matthiesen.
Forlaget Aurora Boreal
Stiftet 2015. Forlaget Aurora Boreal udgiver latinamerikansk litteratur på dansk.
Baggaardsbaroner
Stiftet 2014. Udgiver digtsamlinger, romaner og graphic novels, særligt af debutanter, altid under pseudonym.
Basilisk
Basilisk udgiver oversat skønlitteratur og bl.a. tidsskriftet Banana Spli
Batzer & Co
Stiftet 1997. Udgiver klassikere og nye forfattere, bl.a. nobelprisvinderne Imre Kertész, Hertha Müller og Mo Yan. Udgiver også Per Petterson, Kjell Westö og Jon Fosse, som alle har fået Nordisk Råds Litteraturpris.
Brændpunkt
Stiftet 2015. Forlaget Brændpunkt fokuserer på den gode historie og prioriterer den kunstneriske og sproglige kvalitet.
Calibat
Stiftet 2013. Udgiver indenfor de fantastiske genrer: Fantasy, horror, scifi og hybrider. Laver først og fremmest bøger og tegneserier til børn og unge, men også udgivelser, der appellerer på tværs af aldersgrupper og et ældre publikum.
Copenhagen Storytellers
Stiftet 2014. Har specialiseret sig i digtsamlinger med en fortælling og står bl.a. bag initiativer som digtsamleren.dk og diverse litterære scener i København.
Det københavnske forlag Cris & Guldmann
Et lille forlag etableret i 2012, der udgiver noget tekst. Står også bag avisen Københavnske Istidende.
Det Poetiske Bureaus Forlag
Stiftet 2005. Udgiver ældre og nyere litterære klassikere samt ny dansk lyrik og prosa, bl.a. serierne Bureauets Lommebibliotek og Bureauets Klassikerbibliotek.
Ekbátana
Stiftet 2013. Udgiver ny dansk litteratur, tværkunstneriske værker og fagbøger om litteratur, kunst og kultur samt antologiserien OEHL med nye tekster af bl.a. Jørgen Leth, Morten Søndergaard og Pia Tafdrup.
Escho
Stiftet 2013. Pladeselskab, som i 2013 udvidede til også at være forlag. Udgiver prosa og lyrik, bl.a. Henrik Bjelke, Birgit Munch, T.S. Høeg og Preben Major Sørensen.
Etcetera
Stiftet 2012. Udgiver ny fransk litteratur på dansk, bl.a. Sylvie Bocqui, Célia Houdart og Véronique Ovaldé, og udgivet Edouard Louis’ anmelderroste Voldens historie.
Forening for Boghaandværk
Forening for Boghaandværk blev stiftet i 1888 til formål at udbrede kendskab i bogens fremstilling samt at fremme kvaliteten med hensyn til form, funktion og udførelse.
Forår
Stiftet 2018. Udgivelsesprofilen er baseret på værker, der afspejler samfundet. Den litteratur, vi udgiver, skal gerne ville sin samtid et eller andet – om det så er den kontroversielle børnebog med en skarp vinkel eller den smalle digtsamling med lækre ordspil. Genren er ikke den vigtigste for os – det vigtigste er god litteratur.
Gladiator
Gladiator udgiver den litteratur, der udvider undersøgelserne af hjernens geografi. Som rapporterer om nye opdagelser, andre erfaringer. Og som i en vis forstand har gjort arbejdet før os, flyttet grænserne for det normale, så vi ikke behøver at kæntre.
Hoff & Poulsen
Stiftet 2015. Forlaget Hoff & Poulsen udgiver moderne og klassisk skønlitteratur.
Hurricane Publishing
Stiftet 2005. Hurricane Publishing udgiver artist books, digtsamlinger og alt derimellem.
Korridor
Stiftet 2010. Udgiver danske og udenlandske romaner, digtsamlinger, kortprosa og bogobjekter, bl.a. Tao Lin, Lise Harlev og Monia Sander, med stor opmærksomhed på det visuelle udtryk.
Krabbesholm
Stiftet 2000 som forlag. Har udgivet bl.a. Schadeserien, der fokuserer på aktivistisk litteratur, og hvor bøgerne bliver produceret på egen risoprinter i samarbejde med forfatterne og højskolens elever. Uddeler ligeledes Schadeprisen på 100.000 kr. til litteratur, der har et tværæstetisk ærinde.
Kronstork
Stiftet 2010. Udgiver dansk skønlitteratur og lyrik, bl.a. Sternberg, Birgitte Krogsbøll og Rakel Haslund-Gjerring. Har siden 2011 været uafhængig bagmand bag tidsskriftet Slagtryk.
Laboratoriet for Æstetik & Økologi
Laboratory for Aesthetics and Ecology is a multidisciplinary platform for planetary becoming.
LESEN
LESEN oversætter+udgiver kvalitetslitteratur, vi selv elsker. Mest norsk, mest kvinder. For nu.
Multivers
Stiftet 1998. Forlaget har tre hovedområder: Multivers Fagbøger, Multivers Academic og Multivers Fiktion. Sidstnævnte er med skønlitteratur, biografier og erindringer, bl.a. Bert Brecht, Carel Capek, Dante, John Fellow, Goethe, Leif Hasle, Henrik S. Holck, Carl Nielsen, Petrarca og Marcel Proust.
OVO Press
Stiftet 2014. OVO press udgiver dansk samtidslitteratur og oversat litteratur inden for poesi, prosa, teori og aktivistiske tekster. Forlaget har udgivet bøger af bl.a. Eileen Myles, David Graeber, Frisk Flugt og Andreas Eckhardt-Læssøe.
Palomar
Stiftet 2015. Udgiver udenlandsk samtidslitteratur, primært fra italiensk og russisk, bl.a. Michela Murgia, Accabadora, og nobelprisvinderen Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt ansigt og Secondhand-tid.
Politisk Revy
Stiftet 1963 som tidsskrift, siden 1987 kun bogforlag. Udgiver lidt skønlitteratur, også lyrik, dansk og oversat, (fransk) filosofi, psykologi, tegneserier, fotografi og kunst samt politiske samfundsanalyser.
Rebel With a Cause
Rebel With a Cause udgiver modige fortællinger, der udfordrer og udforsker det skrevne ords mange muligheder for at formidle levet liv fra nye perspektiver.
Republik
Stiftet 2005. Udgiver primært skønlitterære danske og oversatte bøger, bl.a. de prisvindende forfattere NoViolet Bulawayo og Faïza Guéne.
Roulette Russe
Stiftet 2016. Et mikroforlag, som udgiver kunstbøger.
Sidste Århundrede
Stiftet 2015. Udgiver overset litteratur i dansk oversættelse, især inden for det excentriske, det monomane og det groteske.
Silkefyret
Stiftet 2016. Kunstfærdige udgivelser i to serier: Silkeserien, der er håndlavede bøger med danske forfattere, og Metamorphorsis-serien, der er oversat litteratur.
Sisyfos
Stiftet 2010. Sisyfos udgiver europæisk litteratur, med særlig opmærksomhed over for central- og østeuropæisk litteratur, herunder litteratur fra Balkan. Der satses på den æstetisk-formelt bevidste litteratur gerne med politisk eller socialhistorisk interesse.
Skjødt Forlag
Stiftet 2006. Skjødt forlag er et lille nicheforlag, der udgiver spansksproget kvalitetslitteratur i dansk oversættelse.
Torgaard
Stiftet 2008. Udgiver primært oversættelser af færøsk og islandsk litteratur, bl.a. Gyrðir Elíasson, Jóanes Nielsen og Tóroddur Poulsen, og også svensk og norsk og enkelte danske originaludgivelser.
URO
Stiftet 2014. Et forlag for grafisk litteratur, som udgiver bøger, der bruger kombinationen af det tekstuelle og visuelle medie.
Vandkunsten
Forlaget Vandkunsten udgiver klassikere og bøger om bl.a. arkitektur, kunsthistorie og design, foruden biografier og erindringer.
Vild Maskine
Stiftet 2014. Udgiver dansk og udenlandsk skønlitteratur, biografier/selvbiografier og børne- og ungdomslitteratur.
Virkelig
Stiftet 2011. Udgiver primært oversat litteratur og arbejder serielt med sine udgivelser, bl.a. i skriftserien Bestiarium, hvor gamle og nye tekster kombineres på tværs af genrebetegnelser og litteraturhistoriske skel.
Deltagende tidsskrifter
Atlas Magasin
Stiftet 2010. ATLAS er et dansk samtidsmagasin, der udkommer løbende på nettet og af og til på print.
Kulturo
Stiftet 1994. Et temabåret tidsskrift for kunst, litteratur og politik. Udkommer to gange årligt.
Trappe Tusind
Stiftet 2008. Et tidsskrift med litteraturen og litteraturvidenskaben som omdrejningspunkt. Udkommer to gange årligt.
Vagant
Vagant er et tidsskrift om litteratur, kunst, film, idéer og samtidsdebat. På vagant.no publiceres jævnligt eksklusivt indhold på alle de skandinaviske sprog. Papirudgaven udkommer fire gange om året.
Victor B. Andersens Maskinfabrik
Et eksperimenterende dansk tværkunstnerisk tidsskrift, der udkom første gang i 1975.