2020

Asger Schnack Prisen 2020

De nominerede til Asger Schnack Prisen 2020 var forlaget Korridor, Møllegades Boghandel og Åse Eg. Vinderen blev Møllegades Boghandel, og prisuddelingen blev fejret på Johan Borups Højskole d. 28. november 2020. Se fotos nedenunder.

Litteraturfestivalen Lille Bogdag har for første gang uddelt Asger Schnack Prisen opkaldt efter forfatter og forlægger Asger Schnack. Den frivillig drevet boghandel Møllegades Boghandel løb afsted med prisen, der for nylig blev overrakt ved et festligt awardshow.

Fremtiden er mikroforlagene
100 gæster var samlet til den første prisfest nogensinde for den nyindstiftede Asger Schnack Prisen, der fandt sted lørdag d. 28. november på Johan Borups Højskole i København.  Programmet, der bød på taler, musik og oplæsninger af bl.a. Marianne Larsen og Tomas Lagermand Lundme, byggede gradvist op til selve afsløringen af årets vinder. Prisoverrækkelsen blev indledt med en brandtale af Asger Schnack, der tydeliggjorde formålet med prisen; at hylde en aktørsom med kvalitet og professionalisme skaber og understøtter det voksende mikroforlagsmiljø i Danmark.

”Fremtiden er mikroforlagenes. Vi vil hellere kravle over høje forhindringer end sluses over, hvor resultatet er forudsigeligt. Vi vil hellere drømme under stjernerne end drukne i mainstream. Vi vil fortsat være bannerførere for det ukendte, det endnu ikke kortlagte. Og vi – det er hele kæden fra digteren til læseren. Vi er blevet et sammenhold, et nyt fællesskab.” – uddrag af Asger Schnacks tale.

Velfortjent vinder
En uafhængig og kompetent jury – bestående af forfatter og billedkunstner Morten Søndergaard, litteraturanmelder Kamilla Löfström, digter og forlægger Lars Emil Woetmann, bibliotekar og litteraturformidler Thomas Vang Glud og Lille Bogdag-repræsentanten Karen Elsebeth Jensen – havde shortlistet tre kandidater: Billedkunstner og grafiker Åse Eg, forlaget Korridor samt den frivillige drevet boghandel Møllegades Boghandel, som løb afsted med prisen. I juryens motivationstale blev der lagt vægt på Møllegades årelange indsats for at synliggøre og formidle de små forlags litteratur:

”Møllegades Boghandel har været first movers i formidlingen af udgivelser fra mikroforlag og er én af ”forfædrene” til det miljø, vi ser blomstre op i disse år blandt de små uafhængige forlag. De viser, at der netop ikke er en modsætning mellem uafhængighed og litterær kvalitet, og boghandelen har fra begyndelsen dannet vigtig infrastruktur for de små forlag i Danmark.” – uddrag af juryens tale.

Prisen var 200 T-shirts
Overraskelsen var stor, da de ca. 10 frivillige, der var mødt op fra Møllegades Boghandel, fik overrakt prisen. Den bestod af 5.000 kr. samt 200 T-shirts med et tryk af en side i Mein Kampf, hvor Asger Schnack har slettet al tekst undtagen ordet: Kærlighed. Trykket har rod i et tidligere værk af Asger Schnack, som billedkunstner Anders Bonnesen har bearbejdet til lejligheden ud fra devisen ”et unikum til et unikum”.

Asger Schnack Prisen uddeles fremover hvert år til litteraturfestivalen Lille Bogdag.

Asger Schnacks tale

Først og fremmest tak til Lille Bogdag og jer, der står bag, for indstiftelsen af denne pris. Jeg vidste intet om, at det var jeres plan at navngive prisen efter mig, hvilket jeg er både stolt og glad over, at I så generøst har gjort. At jeg skulle opleve dette, er storstilet og noget, jeg opfatter, ja, omfatter, med ydmyghed og taknemmelighed. 

Hvad er det vigtigste, vi kan gøre som små forlæggere, små uafhængige kvalitetsforlag, mikroforlag eller mikroforlæggere, det er ofte det samme, forlæggeren er forlaget, forlaget er forlæggeren, eller der er et par venner om det, eller måske en eller flere ansatte, måske nu, måske engang i fremtiden. For fremtiden er mikroforlagenes.

Det vigtigste, vi kan gøre, er at gøre det, vi allerede gør, så længe vi kan. De små forlag har gerne en udløbsdato, fordi de ikke fortsætter ud over igangsætteren og den første drivkraft. Der er undtagelser. Se Arena, fx, der har haft sin historie, jeg havde nær sagt sine genfødsler, men ofte er forlagets liv identisk med forlæggerens liv eller slet og ret: kræfter.

Vi bevæger os igennem et farefuldt område, med stjernestunder malet på himlen og risici til alle sider i en stor samtidighed af lystfyldt arbejde, tro på hvert eneste øjebliks betydning og en aldrig helt glemt nervøsitet for morgendagen, eller skal vi kalde det rædsel for skrækken, når regnskabet kalder, og det salg, man var så sikker på, svigtede.

Men her står vi så med vores stamina, vi har ikke andet, men mister vi modet et øjeblik, genvinder vi det. Det ligger i ordet ’forlægger’, det er en del af mekanismen, ellers havde vi slet ikke været forlæggere. Vi ser os ikke mistrøstigt omkring efter andres succes. Vi kaster ikke misundelige blikke på de store maskiner, der indkasserer gratis point. 

Vi vil hellere kravle op over høje forhindringer end sluses over, hvor resultatet er forudsigeligt, vi vil hellere drømme under stjernerne end drukne i mainstream. Vi vil fortsat være bannerførere for det ukendte, det endnu ikke kortlagte. Og vi, det er hele kæden fra digteren til læseren, vi er blevet et sammenhold, et nyt fællesskab.

Jeg takker for at være med i dette fællesskab – med to ord: Lille Bogdag – jeg takker for, at I bruger mit navn til en pris i dette fællesskabs ånd for at hylde en aktør i dette hellige spil, hvor alle spiller sig selv, med et øje rettet mod det fælles, Poesien! For som Baudelaire sagde: ”Tre dage uden brød – javel. Men én dag uden poesi? Aldrig!”

Fotokredit: Frej Rosenstjerne