Asger Schnack Prisen

Modtagere af Asger Schnack Prisen

2022: Forlaget Korridor

2021: Lars Bukdahl

2020: Møllegades Boghandel

Asger Schnack Prisen 2022

FORLAGET KORRIDOR MODTAGER ASGER SCHNACK PRISEN

Lille Bogdag sluttede om søndagen med en festlig prisfest, hvor vinderen af Asger Schnack Prisen 2022 blev afsløret. Prisen gik til Forlaget Korridor, der var nomineret sammen med forlaget Antipyrine og oversætter Sidse Laugesen.

Asger Schnack Prisen gives til en dansk aktør der på en generøs, begejstret og talentfuld måde arbejder for litteraturen og de små, uafhængige forlag. Her er juryens motivering for valget af forlaget Korridor:

“Forlaget Korridor er nomineret, fordi de beriger dansk litteratur med horisontudvidende udgivelser af høj kvalitet. Skønne nyskrevne danske formeksperimenter så vel som fantastiske oversættelser, der bringer vidunderlig litteratur fra helt andre sprogområder til danske læsere. Nomineringen er ikke mindst motiveret af forlagets novella-serie – et stramt og modigt koncept, der på én gang bærer en herlig, overset genre frem og introducerer nyere japansk og kinesisk litteratur. Korridors udgivelser er også dejligt boghåndværk, med et fokus på litteraturens materialitet og plads til forfattere, der eksperimenterer med bogens materielle udformning. Desuden deler Korridor generøst ud af deres viden og erfaringer og formår at smitte besøgende med en inspirerende begejstring. Kort sagt: Korridor er nomineret for deres modige, skarpe, konsekvente, stilsikre og generøse kuratering af vigtige værker uden for mainstream, og for deres utrættelige benarbejde for de små forlag.” 

Med prisen følger 5000 kr. og et unikt kunstværk, der i år er skabt af billedkunstner Kamilla Jørgensen, der havde lavet “Et bogøre til et bogøre”.

Årets jury var: oversætter Mette Holm, forfatter Jonas Eika, litteraturkritiker og lektor Lilian Munk Rösing og musiker, forfatter og forlægger Anders Jørgen Mogensen og Mads Joakim Skovby Holm fra Lille Bogdag.

Indstil din kandidat til Asger Schnack Prisen 2022

Du kan indstille her: Asger Schnack Prisen 2022 – deadline 20. april 2022

Lille Bogdag er i største grad et fællesskab. Vi tror på, at vi sammen kan udrette mere og kan udrette bedre. Derfor har vi valgt at åbne Asger Schnack Prisen for jeres meninger. I år kan alle nemlig indstille sin favoritkandidat til Asger Schnack Prisen 2022.

Hvem kan vinde prisen?

Asger Schnack Prisen gives til en dansk aktør, som på en generøs, begejstret og talentfuld måde arbejder for litteraturen og de små, uafhængige danske forlag. Det kan være små forlag/forlæggere og redaktører fra små danske forlag, danske forfattere, der udkommer på et lille forlag, oversættere tilknyttet små forlag, boghandlere, forskere, kunstnere, formidlere eller arrangører, journalister, anmeldere og skribenter samt medier/institutioner.

Juryen

Udvælgelsen af de tre nominerede og den endelige modtager fra de indstillede foretages af AS-Prisens nye jury: Lilian Munk Rösing, Anders Jørgen Mogensen, Mette Holm og Jonas Eika.

Indstil din favoritkandidat senest d. 20. april kl. 22.00.

Asger Schnack Prisen 2021

LARS BUKDAHL VINDER ASGER SCHNACK PRISEN 2021

Lille Bogdag afsluttedes i søndags med en festlig prisfest, hvor vinderen af Asger Schnack Prisen 2021 blev afsløret. Prisen gik til anmelder og litteraturkritiker Lars Bukdahl, der var nomineret sammen med digter Eske K. Mathiesen og Forlaget Virkelig.

Asger Schnack Prisen gives til en dansk aktør der på en generøs, begejstret og talentfuld måde arbejder for litteraturen og de små, uafhængige forlag. I deres motivationstale, satte juryen ord på, hvorfor valget i år faldt på Lars Bukdahl:

”Lars Bukdahl har gennem vel flere årtier været en af landets mest synlige litteraturkritikere, som sådan har han været de smalle forfatteres, de objekte udgivelsers og de mindre forlags utrættelige ridder.

Få litteraturmennesker i Danmark måler sig med Bukdahl i smittende entusiasme, i denne disciplin er han vel kun overgået af prisens hædersperson (måske kan man ligefrem tale om en fælles hoppende begejstring, som de to deler) – selvom det vel sjældent er den samme litteratur, de to er begejstrede for, nuvel!

Som anmelder slår Lars Bukdahl et slag for de mindre udgivelser i den stadigt bredere bogsektion, som formidler viser han vej forbi den almindelige smag (og den retlinede syntaks) og som prisuddeler sætter han pris på de små, men derfor ikke ringe bøger. Alt desværre uden at give særdeles nødvendigvis sød kritik til de mindste, dvs. indimellem fortjener Lars Bukdahl virkelig ikke at blive nomineret til noget som helst, skulle mange da mene.

Det er noget rod at hædre en litteraturkritiker, når man er en branche, der vil elskes, det må vi indrømme, hvorfor Lars Bukdahl således nomineres i principielt fjendskab.”

Prisen var 5.000 kr. samt et kunstværk skabt af billedkunstner Anders Bonnesen, der havde fået trykt 250 m2 tapet i 10 ruller med teksten “Kærlighed er det eneste ord der findes”. Trykket har rod i et tidligere værk af Asger Schnack, som Bonnesen havde bearbejdet til lejligheden ud fra devisen ”et unikum til et unikum”.

Asger Schnack Prisen uddeles hvert år til Lille Bogdag og er sponsoreret af Mikrofest.

Årets jury var: Litteraturanmelder Kamilla Löfström, digter og billedkunstner Morten Søndergaard, digter og forlægger Lars-Emil Woetmann, bibliotekar Thomas Vang Glud og litteraturformidler Mia Dalby Thorup.

Asger Schnack Prisen 2020

De nominerede til Asger Schnack Prisen 2020 var forlaget Korridor, Møllegades Boghandel og Åse Eg. Vinderen blev Møllegades Boghandel, og prisuddelingen blev fejret på Johan Borups Højskole d. 28. november 2020. Se fotos nedenunder.

Litteraturfestivalen Lille Bogdag har for første gang uddelt Asger Schnack Prisen opkaldt efter forfatter og forlægger Asger Schnack. Den frivillig drevet boghandel Møllegades Boghandel løb afsted med prisen, der for nylig blev overrakt ved et festligt awardshow.

Fremtiden er mikroforlagene
100 gæster var samlet til den første prisfest nogensinde for den nyindstiftede Asger Schnack Pris, der fandt sted lørdag d. 28. november på Johan Borups Højskole i København.  Programmet, der bød på taler, musik og oplæsninger af bl.a. Marianne Larsen og Tomas Lagermand Lundme, byggede gradvist op til selve afsløringen af årets vinder. Prisoverrækkelsen blev indledt med en brandtale af Asger Schnack, der tydeliggjorde formålet med prisen; at hylde en aktør, som med kvalitet og professionalisme skaber og understøtter det voksende mikroforlagsmiljø i Danmark.

”Fremtiden er mikroforlagenes. Vi vil hellere kravle over høje forhindringer end sluses over, hvor resultatet er forudsigeligt. Vi vil hellere drømme under stjernerne end drukne i mainstream. Vi vil fortsat være bannerførere for det ukendte, det endnu ikke kortlagte. Og vi – det er hele kæden fra digteren til læseren. Vi er blevet et sammenhold, et nyt fællesskab.” – uddrag af Asger Schnacks tale.

Velfortjent vinder
En uafhængig og kompetent jury – bestående af forfatter og billedkunstner Morten Søndergaard, litteraturanmelder Kamilla Löfström, digter og forlægger Lars Emil Woetmann, bibliotekar og litteraturformidler Thomas Vang Glud og Lille Bogdag-repræsentanten Karen Elsebeth Jensen – havde shortlistet tre kandidater: Billedkunstner og grafiker Åse Eg, forlaget Korridor samt den frivillige drevet boghandel Møllegades Boghandel, som løb afsted med prisen. I juryens motivationstale blev der lagt vægt på Møllegades årelange indsats for at synliggøre og formidle de små forlags litteratur:

”Møllegades Boghandel har været first movers i formidlingen af udgivelser fra mikroforlag og er én af ”forfædrene” til det miljø, vi ser blomstre op i disse år blandt de små uafhængige forlag. De viser, at der netop ikke er en modsætning mellem uafhængighed og litterær kvalitet, og boghandelen har fra begyndelsen dannet vigtig infrastruktur for de små forlag i Danmark.” – uddrag af juryens tale.

Prisen var 200 T-shirts
Overraskelsen var stor, da de ca. 10 frivillige, der var mødt op fra Møllegade Boghandel, fik overrakt prisen. Den bestod af 5.000 kr. samt 200 T-shirts med et tryk af en side i Mein Kampf, hvor Asger Schnack har slettet al tekst undtagen ordet: Kærlighed. Trykket har rod i et tidligere værk af Asger Schnack, som billedkunstner Anders Bonnesen har bearbejdet til lejligheden ud fra devisen ”et unikum til et unikum”.

Asger Schnack Prisen uddeles fremover hvert år til litteraturfestivalen Lille Bogdag.

Fotokredit: Frej Rosenstjerne